Glas in lood

Uitleg glas in lood techniek

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukjes gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en geplaatst in H-vormige loodprofielen, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam wind -en waterdicht te maken wordt tussen het loodprofiel en het glas een kit aangebracht. Aangezien gewone loodprofielen soms niet voor voldoende stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Grotere (kerk)ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.

Glas in lood techniek werd in de middeleeuwen vooral gebruikt in kerken voor de mensen die niet konden lezen. Er werden heilige personen en gebeurtenissen uit het oude en nieuwe testament afgebeeld in het glasinlood net als de plaatjes in de bijbel. Glasinlood werd gemaakt met veel kleur dat aansprak bij de mensen.

Bij glas in lood atelier Noorderligt geven wij u graag een vrijblijvend advies en uitleg ver reparaties aan bestaande of nieuwe glasinlood ramen. Nadat u contact met ons heeft opgenomen, kunnen wij eventueel het werk bij u komen opnemen. In overleg bekijken wij wat er gedaan moet worden.

 

 Glas in lood productie in Atelier Noorderligt :

 

 

 

 

 

 

 

De werkzaamheden van glasinlood atelier Noorderligt bestaan grotendeels uit de productie van glasinlood, zowel nieuw als restauratie. Dit kan zijn naar eigen ontwerp of een aangeleverde tekening, in enkel glas of geplaatst in isolerende beglazing.

Ook voor glasfusing en brandschilderen productie (zowel traditioneel als modern) bent u aan het goede adres bij Noorderligt glasinlood.